torsdag 27. mai 2010

Bilder som kommunikasjonsform


Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det. Men hvordan fungerer det som kommunikasjonmiddel? Et bilde kan være så mangt. Det kan være enten et maleri, et fotografi, et redigert bilde eller en illustrasjon av noe. Det å bruke bilder til å kommunisere kan bety noe i seg selv. Og hva slags bilder du da velger å bruke kan bety enda mer.

Det første som skjer i hodet vårt når vi ser på et bilde er observasjonene du gjør. Hva du ser rett og slett. Så tenker vi kanskje "Wow! Det så gøy ut!" Vi assosierer til de vi ser. Selv om vi ikke tenker på det, gjør vi assosiasjoner i underbevisstheten vår. Så bilder appellerer for det meste til oss gjennom følelser. Om bildet appelleres til følelsene våre eller fornuften beror jo helt på bildet, men hvis du ser et bilde av et fattig barn i Afrika som holder på å dø av sult, føler vi at vi må hjelpe det barnet. Da er det følelsene våre som blir appellert til. Men hvis vi ser en reklameplakat med et mobiltelefonabonnement hvor det vises at du kan spare masse penger på å ha det abonnementet fremfor et annet, appellerer det til fornuften vår.

Et bilde kan forklare så utrolig mye. Det kan forklare hvem, hva, hvor, når, hvordan, hvor mange osv. Dette ville ha tatt en hel historie hvis det skulle ha blitt formidlet med ord. Det er en klar fordel. En annen fordel med bilder er at bildet gjenforteller øyeblikket helt nøyaktig, akkurat som det var. Og hvis du tar et bilde, blir det der for alltid, i motsetning til noe en person etter hvert ville ha glemt. På den andre siden kan du ikke rette bilder direkte mot en person eller en målgruppe, slik du kan hvis du skriver en artikkel i avisen for eksempel. Du kan heller ikke tilpasse språket i et bilde til den målgruppen du vil. Bildet er som det er. Med et bilde kan du ikke informere personen om ting som har skjedd før eller etter bildet, noe som utelater detaljer og viktig informasjon som du lett kunne ha fått fram med ord. Tekst kan beskrive alt det et bilde kan, men ikke i like gode detaljer. Pluss at med tekst kan du blant annet beskrive "hvorfor", og eksakt dato.

I samfunnet vårt i dag har bilder mange viktige roller. De viktigste er i media. For eksempel i reklamer er bilder veldig viktig. Hvis det er en reklameplakat for en bil, ville ikke reklamen ha vært like effektiv om du ikke så et bilde av bilen. I nyhetsartikler i avisen fanger et bilde av en hendelse oppmerksomheten din veldig mye bedre enn bare tekst. Her i bloggen illustrerer vi innleggene våre for å gi den særpreg og personlighet. Bilder gir også liv og varme til et stykke tekst. Hvis du hører på et lydklipp kan bilder i tillegg til lyden gjøre det hele til en helt annen opplevelse for lytteren/seeren. Men bilder kan også bidra negativt. Når en person leser en bok vil personen lage seg et eget bilde av omgivelsene og personene i boka. Hvis man da ser et bilde av hvordan forfatteren har forestilt seg personene vil det ødelegge litt av gleden og opplevelsen ved å lese boken.

Det er ikke noe fasitsvar på hva som er det beste kommunikasjonsmiddelet. Men hvis du vil få best kommunikasjon er det beste å bruke både bilder og tekst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar